Pehr Israelsson Käck

Nybyggare i Glommersträsk 1. Blev 78 år.

Född: 1729-11-07 Hjoggböle, Skellefteå lfs (AC) 1)
Död: 1808-04-10 Månsträsk, Arvidsjaur (BD) 1)


Familj med Anna Greta Johansdotter Herre (1769 - 1815)

Vigsel: 1796 1)

Barn:
Anna Lisa Pehrsdotter Käck (1802 - 1873)


Noteringar
Käck var den förste nybyggaren i Glommersträsk.
Med Pommerska krigen som hot och 1749 års lappmarksreglemente som löfte blev han den förste nybyggaren i Arvidsjaur socken. När kriget bröt ut 1757 var Käck soldat och som sådan skyldig att gå ut i kriget. I stället lejde han en av sina svågrar, Carlman, med det löftet till honom att om han kom tillbake skulle han och hans familj få flytta upp till Käck och dela nybygge med honom.
Men svågern kom aldrig tillbaka, han stupade samma år i slaget vid Fehrbellin.
Det olycksaliga kriget i Finland 1741-43 och de olyckor som drabbade Västerbottens regemente hade injagat skräck i västerbottningarna. Därför anamade de lappmarksreglementet med dess löften om lång skattefrihet och ramför allt frihet från att gå ut i krig.
Tillsammans med fem barn, därav tre styvbarn drogo de upp till Glommersträsk år 1757. (Det finns uppgifter om att detta skedde redan 1755) Käck var då 28 år.
Med i sällskapet var troligen även drängen Hans Jonsson som sedermera skulle återkomma och bli nybyggare nr. 2 i byn. År 1764 ägde Käck två hemman om 48.5 hektar. År 1773 hade han uppodlat 1.7 hektar. Ytterligare bevis på Käcks arbetsförmåga finns. Under sitt strävsamma liv hann han med att insyna och nybygga flera odlingslägenheter på skilda håll i Lappmarken. Missenträsk började han som den förste där att upparbeta. (under Glommersträsk) Vidare insynade han 1/67 Myrträsk, där hans styvsöner Per och Jonas skulle få bo. Han tog del i bebyggelsen i Mörttjärn och Grundträsk, var den förste insynaren av nybygge långt uppe i Jäckvik.

Under en tid var Käck också nämdeman och länsman, trots att han inte kunde läsa eller skriva. Myrenius säger att han hade "någorlunda gott förstånd" och" i trakten fanns ingen bättre att tillgå".

När Käcks hustru Stina dog år 1787 blev det ovänskap inom familjen om hur arvet skulle fördelas. Det gick så långt att Käck blev omyndigförklarad. Styvsönerna och mågen Johan Edström förde saken inför domstol.
Vid Laga Ting i Arvidsjaur den 23 januari 1796 beslöts "att Länsman Käck hädanefter må, utan andras inseende och Förmyndarskap, sitt gods samt egendom själv förestå". Länsman Gabriel Hedlund i Skellefteå socken förde Käcks talan i målet. Käck hade intyg från prästen (Kyrkoherde Pehr Edin) "att han blivit till sina sinnen och god hälsa återställd".

(Angående Käcks sjukdom var det helt enkelt så att han missbrukade starka drycker, som det hette på den tiden):

På sin ålderdom fick Pehr Käck möta det spöke han hållit på avstånd under hela sin mandoms tid, fattigdomen.

År 1795 blev det tal om giftermål mellan Käck och en dotter till nybyggaren Johan Jonsson Herre i Sandträsk, Anna Greta Johansdotter f.1769. Därigenom uppstod tydligen osämja (igen) med släkten som var emot giftermålet. I varje fall flyttade Käck med sin nya kvinna till Maunesjaur (Månsträsk) där han ännu en gång blev nybyggare. De gifte sig 1796 och fick tillsammans fyra barn. 1808 dog den gamle pionjären. Bouppteckningen som hölls den 22 okt. 1808 visa: en behållning av 125 Riksdaler. Man tvingas instämma med Myrenius som säger att han dog utfattig. I bouppteckningen kallas han - kanske som en hedersbevisning - Krono-Länsmann.

Den springande punkten i kolonisationsäventyret för Käck var ju bytet och avtalet med svågern Carlman. Dennes änka Carin Olofsdotter f.1724 kom 1757 till Glommersträsk tillsammans med sönerna Jon Jönsson f.1755 och Olof Jönsson f.1757. Änkan gifte sig med nybyggaren nr.2 Hans Jonsson och blev därmed svåger med Käck.

Käck har till kyrkan i Arvidsjaur skänkt en nummertavla med siffror av plåt.
Källa: Boken "Kåtaselet - Hemberg" sida 86
Källa: Barbro Lundqvist sida 3.
Källa: Barbro Lundqvist sida 11.
Källa: Glommersträsk, H. Larsson sida 8-10.
Källa: Wikbergssläkten, Elsy Nyman 1979 sida 1.
Källa: Arvidsjaur byar och nybyggare 1757-1897 R-Ö, E.Nyman - Vuotner sida 2.



Källor
 1) Karlsson, Stefan



<< Startsida
Skapad av MinSläkt 3.2a, Programmet tillhör: Christer Wikström