DBN1671,24/8,§1:
Eric Persson i Hallen sattes i nämnden.DBN1684,29/8,§1:
Tvenne grannar uti Hallen näml: Erik Persson och Nils Zachrisson pliktar vardera 3 mark smt efter det 10 cap. Bygg: B: för den skada deras svin gjort på Olof Olofssons ängar i Brattfors, med skadan åter, som prövas kan av godemän nästkommande sommar och allt sådant därföre att de sina svin icke ringat efter Kongl: Husesynsordningen. För skadan på rågsvedjan frikännes de, efter inga lagliga hagar om den varit
DBN1691,26/3,§1:
Erich Persson i Hallen för sin sjuklighets skull Remitterades av Nämnden, och antogs i hans ställe Per Jonsson i Torböhle som avlade sin Nämndemans Ed förrän han sattes i Rätten.
AGN1693,27/3,§5:
Uppå Governören Högvälborne Otto Wellinks order av den 21 oktober 1692 anklagade Befallningsman Välbetrodde Olof Westman Tolvmännen i Nordmalings socken att de förändrat båtsmansroteringen, som Kunglia Commisarierna år 1687 upprättat och Hans Majestät själv Confirmerat,därigenom de en stor oreda i socknen gjort.Tolvmannen Jakob Isaksson i Mo, Östen Larsson (SEJ Anm:bör vara Olof Larsson) i Aspeå , Erik Johansson i Baggård och Per Johansson (SEJ Anm:Bör vara Per Jonsson) i Torrböle ursäktade sig att de den tiden inga tolvmän var närsom förändringarna gjordes.De andra Tolvmännen Erik Eriksson i Lögdeå, Nils Zakrisson i Hallen, Erik Olofsson i Hyngelsböle , Abraham Tobiasson i Gräsmyr, Johan Johansson (SEJ Anm:bör vara Jonas Johansson) i Lögdeå, Erik Persson i Hallen , Lars Sjulsson i Ava , Per Aronsson i Öre förklarade sig på detta sätt att när Erik Ersson i Lögdeå och Nils Zakrisson i Hallen hemkommit med roteringsrullerna och den i Sockenstugan blivit uppläst tyckte de såväl som allmogen en allt för stor ojämna skulle i Socknen bliva om de som nyss lejt båtsman för 300 daler skulle bliva lika räknades emot dem som inte lejt någon båtsman i mannaminne, utan suttit fri intill dess han nu skulle sätta karl, därhos var många sittande på 7 seland jord som bättre råd hade att utgöra båtsmän än den som satt på 12 seland, var alltså överens att göra inbördes sisemellan en jämnkning i Socknen och mente att när Konglig Majestät får sitt fulla manskap av Socknen att de kunde lämpa sinsemellan i Socknen som drägligast för var och en kunde falla och därmed upprättade de en sådan rulla.
Befallningsman sade att sedan Konglig Maj. confirmerat verket så skulle de draga försyn någon ändring därvid göra, och har de inte allenast gjort emot förordningen däruti att de uttagit sedan som förr Båtsmännen efter gamla skatten i Socknen utan ock gjort en alldeles ny rotering sättande 6 i roten där likväl Konglig Maj. gjort den förordningen att allena 5 skulle stå i rotan.Tolvmännen svarade att sådant kom av udda rotan och av den som satt på 7 och 8 seland ock likväl kunde såväl svara till båtsman som den som satt på 12 seland å 14 seland om det ville sig ock så därmed ursäktade att de inte hört Konglig Maj. Confirmation och förbud att få jämka sinsemellan i socknarna.Befallningsman påstod att ingen av Tolvmännen måste ursäktas, ty om de icke alle varit Tolvmän likväl sedermera samtyckt därtil och sådan ändring som de visste vara skedd inte angivit.De nyare Tolmän sade, att han före deras tid gjort var ock in Socknen antagit, tyckte de detta sig intet angå.Erik Eriksson i Lögdeå sade att då han framkom ifrån Roteringen år 1687 hade han allena rullan med sig, som upplästes i sockenstugan, men båtsmansförordningen kom intet för än året efter, ej eller var någon tillstädes ifrån Nordmalings socken då den förordningen vedertogs efter v.Gouvenörenss Högvälborne Åke Ulfsparres pådrivande.Befallningsman påstod att Tolvmännena måste anses med vederbörligt straff att de så dristigt varit att ändra ett sådant verk som Kungl.Commisarier upprättat, och fastän själva båtsmans förordningen intet kom förrän året efter, så hade de bort rätta sig efter förordningen, sedan han ankommit,men nu har de allt fort hållit sig efter sin egenvilliga ändring hemma i socknen. Tolvmännena svarade sig aldrig menat därigenom visa någon motsträvighet att utgöra sin skyldighet till Kungl.Majst., utan att så lämpa sakerna inbördes att deras skyldighet så mycket bättre skulle kunna utgå utan inbördes klagan över en stor ojämna eller olikhet. Bad ödmjukligast om nåder att de sig härutinnan försett av enfaldighet och oförstånd. Själva ändringen visar rullerna och protokollet som på förra ting blev hållet. Frågades huru confusion i socknen är rättat. Svarades att det beviljat är när complettering sker skall de rotar som flera karlar utgjort få folk och penningar igen. Frågades om allmogen är där med nöjda. Svarades att allmogen är själv orsaken till ändringen. Länsman mente confusion där med intet lär bli rättat. Här på sattes saken under Nämndens betänkande som hålla Tolvmännena i så måtto felaktiga, att de sig företagit en sådan jämnkning in i socknen tvärt emot Hr.Commisionärernas rulla fast än en del i socknen kunna sig besvära över någon ojämna ,utan hade Tolvmännen bort dem undervisa att bliva vid det som av Kungl.Commisionärerna gjort var och ingen ändring sig företagit. Dock finna de att tolmän sådant intet gjort i det uppsåt att hindra Konungens Rättighet, utan att göra en jämnad sin emellan.
Resolution:Det har 1687 års Tolvmän i Nordmaling strax efter sina fullmäktiges hemkomst ifrån rotering som av Congl.Commisionärerna, Landshövdingen Högvälborne Åke Ulfsparre och Amiralla Högvälborne Gustav Sparre blev upprättad i november 1687 ,sig företagit en annan rotering hemma i socknen, den de ock så verkställt där igenom en stor oreda i socknen är förorsakat.Därför Cronans Befallningsman påstår att de med vederbörligt straff måtte ansedda vara, så ehuruväl de denna sin gärning vill därmed ursäkta att sådant är skett till en inbördes jämna i socknen att Kongl.Majt. rättighet mycket villigare skulle kunna utgå och det på allmogens egen begäran, likväl som dem intet anstått förändra och bryta det Konungens Ämbetsmän gjort och meddelat sina ..... besked över vilket verk Kungl.Maj. seder mera själv confirmerat, alltså finner Rätten för skäligt att Tolvman som detta gjort, bör först och främst så laga att den confution som i socknen där igenom kan vara yppad, varder på det sättet att de som ändringen njutit förmedels denna ändring strax förnöja den som Kongl.Commisionärens rotering är vorden för mycket graverande. Sedan ock göres de saker att plikta 40 daler smt var som gör 120 daler smt Konungens Ensak i anledning av det 32 Cap.Konunga B:LL. samt det 10 Cap.i samma Balk.
AGN1693,1/12,§15:
Lars Michaelsson i Hornön såsom förmyndare för Olof Olofssons barn i Älgsiö krävde på deras vägnar Eric Persson i Hallen ock Nordmalings socken 10 2/3 lod silver som han av barnens arv till sig tagit, begärandes samma silver ifrån sig Leverera till barnen. Eric Persson i Hallen nekade intet till silvret utan sade sig gjort anstalt att mågen Jacob Åswedsson i Wästerås skall samma silver till sall. Olof Persson som Per Olofsson i Stockholm betala ock så framt det icke skett innan våren antager han själv betala här, ock som Lars Michaelsson därmed var nödger, alltså dömdes Eric Persson efterkomma.
AGN1693,27/3,§5:
En fördelskarl allena intygas vara i Nordmaling, vid namn Håkan Ersson Målare
DBN1694,26/2,§4:
I lika måtto angavs båtsman Jonas Jonsson Dutare ha kommit drucken i kyrkan om juldagen och andock han där intet iljud gjort, så har han likväl efter predikan uti sin värds stuga på Vallen hållit oväsen med sin värd Per Eriksson i Hallen där även Per Ersson nu själv klagade. Nämligen att Jonas Jonsson sagt till honom då de skulle gå till bords att Per Ersson inte var värd äta utur fat med honom, och då Per Ersson ville gå där ifrån tager honom i axlarna, rycker och sliter honom, så att när Jonas Jonssons fader , som var hembjuden till middags måltiden uppkommer och skiljer honom ifrån Per Ersson faller han omkull vilket Jonas Jonsson intet undfalla kunde, helst som kyrkoväktaren Lars Eskilsson i Aspeå även intygade sig förmärkt Jonas Jonsson vara kommen drucken i kyrkan, men sade sig intet veta att han rört sin fader, där över fadern ej eller klagar. Jämväl besvärade sig Per Ersson i Hallen att Jonas Jonsson om aftonen för Pålsmässdagen kom hem drucken, drog sedan kniven, ....... illa, sade att antingen skulle han eller Per Ersson ligga död på golvet, så att Per Ersson måtte fly gården för honom, det Per Erikssons fader även måste göra, och ändock de intet påstå så, stort straff på Jonas Jonsson vilja de likväl han måtte för sådant varda näpster att han må taga sig till vara och de få för honom leva i frid, vilket Jonas Jonsson icke eller undfalla kunde, och sade sig varit drucken, bad för sådant och lovade bättring. Fördenskull för det att Jonas Jonsson 1) är kommen drucken i kyrkan Juldag efter han dock intet oljud gjort, utan sedan ett oväsen i sin värds Per Erssons hus, görs han saker till 5 daler smt eller att sitta 2 söndagar i stocken för kyrkdörren efter den 3:e och 10:e paragrafen i Kungl.Maj. stagda om Eder och Sabbatsbrott , därhos 2) att han sagt Per Ersson intet vara värd äta utur fat med sig och ryckt samt skuffat honom, pliktar han sina 12 daler smt efter det 43 Cap.Tingsmåla Balken LL:, 13 Cap. Sårmåla Balken mrd vilja LL och det 1 Cap. Eodem titulo Stl. Jämväl
3) för det han annat sin dragit kniven åt sin värd Per Ersson i Hallen, pliktar han sina 3 daler smt efter det 1 Cap. Dråpmåla Balken med Wåda LL: till 3 skiftes. För oljud inför Rätten tvenne gånger sine 6 daler smt.
AGN1701,21/10,§21:
Erich Pehrsson i Hållen angav i Rätten sig Testamentera till Mågen Anders Algotsson i Öre 180 daler dels i Penningar dels i Boskap, dels i Spannmål av sin egendom, varemot Mågen Anders Algotsson skall vara förbunden i livstiden honom underhålla, syta och fala, det han också antaget och till så mycket större visshet intecknas att ståndaktigt bilva när sytningen är fullgjord.
AGN1703.9/3,§48:
Se Anders Algotsson i Öre
AGN 1709,9/3,§48:
Angående släkt i Arnäs